LA UPV ORGANITZA A GANDIA UN CURS PER A CONÈIXER EL VALOR PAISATGÍSTIC DE LA PLATJA DE L’AUIR
- Escrit per diariserpis
- Dilluns, 24 Març 2014
El Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) celebrarà els dies 4 i 5 d’abril el curs ‘Valoració de la vegetació i paisatges costaners valencians. El cas de la platja de l’Auir’, l’objectiu del qual és, entre uns altres, «promoure el coneixement de la biodiversitat i singularitat paisatgística i vegetal dels ecosistemes costaners valencians, prenent com a exemple la platja de l’Auir de Gandia, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat en un comunicat.
Les professores del Grau en Ciències Ambientals de la UPV de Gandia, Pilar Donat i Olga Mayoral, són les promotores d’aquest curs, que està obert a qualsevol persona interessada, sense necessitat de posseir coneixements previs i per un preu reduït per a empadronats a Gandia, estudiants i jubilats.
La inscripció està oberta en la pàgina web ‘www.cfp.upv.es’. S’impartirà el divendres 4 d’abril a la vesprada i el dissabte 5 d’abril i inclou pràctiques en la mateixa platja de l’Auir i en laboratoris del Campus.
El programa del curs contempla un primer bloc en el qual es mostraran àrees ben conservades de la costa mediterrània i els seus valors botànics, així com les zones amb problemàtiques de conservació; s’analitzaran els obstacles per a la conservació d’espècies i també casos de recuperació de zones alterades.
En el segon bloc del curs es visitarà la platja de l’Auir, per a fer un diagnòstic de la problemàtica sobre el paisatge i vegetació d’aquesta franja del litoral. Per a finalitzar, en el tercer bloc, es realitzarà un estudi de les adaptacions més excel·lents de les plantes dunars i un taller pràctic sobre planificació del litoral.
Segons la professora del Campus de Gandia de la UPV Olga Mayoral, el curs pretén «acostar al ciutadà al món de la gestió ambiental de manera que puga analitzar un problema abastant un ampli rang de factors i entenent la complexitat de la presa de decisions».
«No es tracta tant que el ciutadà es convertisca en un gestor de la nit al dia, però sí de puga entendre què s’ha d’avaluar a l’hora d’afrontar la gestió i ser capaç d’argumentar les seues valoracions», ha explicat la professora.
Per a Mayoral, «la màxima utilitzada en moltes campanyes de protecció de la naturalesa de ‘no es pot protegir el que no es coneix’ es posa de manifest especialment quan es tracta de protegir un espai natural en perill».
Al seu judici, «la pròpia administració en ocasions desconeix els valors d’àrees en les quals va a efectuar certes actuacions o desoeix els advertiments dels tècnics que emeten informes sobre aquest tema». Així mateix, ha afegit que la ciutadania «només lluitarà per conservar aquelles espècies o àrees naturals que consideren mereixedores d’una atenció especial com a resultat d’uns valors determinats».
Per a Mayoral, «el desconeixement dels valors d’algunes àrees naturals pot ser aprofitat per part d’aquells amb certs interessos allunyats de la protecció de la naturalesa». En aquest sentit, considera que «conèixer és important per a protegir, per a conservar, però no és suficient».
«La voluntat de les persones que prenen les decisions últimes marquen el futur de les algunes espècies i de molts espais naturals», ha afirmat la professora.